By:
Categories: Vijesti

U organizaciji Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik, Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i udruge Hrvatski San iz Salzburga održani su božićni koncerti klape Kaše u Salzburgu i Beču, od 15. do 17. prosinca 2017.

Klapa se, u svojim tradicionalnim nošnjama, austrijskoj publici predstavila s dubrovačkim kolendama te napjevima i skladbama juga Hrvatske. Ovu “dubrovačku festu” u Austriji uveličale su i delicije iz Dubrovačke kuće, a svemu je prisustvovao i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, kao i ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović.

U svečanom predbožićnom ozračju, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču, održan je Božićni domjenak na kojem su se okupili predstavnici brojnih hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga, vjerskih zajednica kao i austrijski prijatelji Hrvatske. Za glazbeni ugođaj pobrinula se je klapa Kaše izvela tradicionalne dubrovačke kolende i božićne napjeve, kao i pjesme iz standardnog repertoara.

Ovom je prigodom otkrivena i spomen ploča hrvatskom skladatelju, dirigentu, osnivaču hrvatske opere Ivanu pl. Zajcu, u drugom bečkom okrugu, gdje je od 1868. do 1870. živio i skladao. Zajednički su je postavili Austrijsko-hrvatsko društvo u Beču i Grad Rijeka. U glazbenom dijelu programa nastupila dubrovačka klapa Kaše izvevši i Zajčevu domoljubnu pjesmu “U boj” koju je napisao 1866. u Beču.

Please follow and like us:
Tags: