By:
Categories: Vijesti

U prodaji je naš novi album Tragom Republike, gdje su po prvi put na jednom mjestu okupljene pjesme dubrovačkog kraja, koje su ili izvučene iz arhiva ili sa snimaka starih preko 70 godina. Ovo je program koji je, možda i prvi put, pokazao koliko glazbeno blago krije Hrvatska, a pogotovo u svjetlu da je i UNESCO zaštitio klapsko pjevanje kao svjetsku posebnost.

‘Album Tragom Republike, koji je izašao u izdanju Scardone, naša je osobna iskaznica i naš obraz. U stvaranje ovog nosača zvuka uložili smo preko šest godina, prikupljajući materijale, zvučne zapise, stare karte i potrebnu literaturu; sve s razlogom kako bi našem cilju – slušatelju predočili jednu glazbenu povijest juga Hrvatske, odnosno nekadašnje Dubrovačke republike’, kazao je umjetnički voditelj klape Vicko Dragojević.

Album (koji je gotovo u potpunosti sačinjen od napjeva koje su prvi puta obrađeni i prezentirani na ovakav način) snimljen je u samostanu sv. Vinka Fererskog u Župi Dubrovačkoj iz 1613., a urešen je i starim tekstovima dubrovačkih pjesnika, praćenih ljericom i gitarom. Na taj način slušatelj, kada pokrene nosač zvuka, zapravo kreće u jednu šetnju dubrovačkim lokalitetima, od Konavala, Cavtata i Dubrovnika, sve do Dubrovačkog primorja, Pelješca ili Lastova.

Please follow and like us: